Garnuszek gorniczy (receptura na 6 ...
Garnuszek gorniczy (receptura na 6 porcji ),
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Garnuszek gorniczy (receptura na 6 porcji )--------------------------------------------------------------------------------Skladniki:Wolowina bez kosci 40 dagWieprzowina bez kosci 40 dagZiemniaki 1 kg.Fasolka szparagowa 50 dag.Ogorki kiszone 25 dag.Esencjonalny rosol 1 1/2 szklankiMaka pszenna 5 dag.Margaryna 5 dag.Smalec 7 dag.Sol,pieprz naturalny mielony,pieprz ziolowy--------------------------------------------------------------------------------Przepis:Wolowine podzielic na szesc plastrow,podobnie jak wieprzowine,rozbicmlotkiem,posolic,oproszyc maka i obsmazyc z obu stron na jasnozlotykolor.Obsmazone mieso podlac rosolem i udusic prawie do miekkosci.Ziemniakiumyc,obrac i ugotowac we wrzacej osolonej wodzie do miekkosci,po czym pokroic wkostke.Z margaryny i maki zrobic zasmazke,rozprowadzic ja zimna woda i sporzadzicsos.Do sosu dodac sos naturalny ze zrazikow,ugotowana i pokrojona fasolkeszparagowa oraz pokrojone w kostke ogorki kiszone.Sos przyprawic do smaku sola ipieprzem.W kamionkowym naczyniu lub w kilku mniejszych kamionkowychgarnuszkach ukladac ziemniaki,uduszone zraziki (jeden wolowy,drugi wieprzowy),poczym calosc zalac przygotowanym sosem.Naczynie wstawic do dobrze nagrzanegopiekarnika na kilkanascie minut.Podawac bezposrednio w tych samych naczyniach ,wktorych potrawa sie zapiekala.Potrawe te mozna wzbogacic dodatkiem cebuli lubskwarkami z boczku wedzonego.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]